Редовните физически упражнения подобряват състоянието на кожата, твърдят дерматолози пред Insider. Повишената сърдечна честота и ускореният кръвен поток могат да доставят кислород и хранителни вещества към кожата, което стимулира производството на колаген и обновяването на кожата. В допълнение, изпотяването помага да почиствате порите. Но това работи само, ако гримът е премахнат. Нещо повече, ако не си миете лицето след тренировка, вашите пори отново ще се запушат и може да се появят обриви.

В рамките на няколко часа след спортуването кожата свети, заради подобрения приток на кръв и ендорфини, отделящи се по време на тренировка. Но не забравяйте, че в местата на натрупване на пот може да се получи раздразване на кожата (обрив). Затова пациентите с розацея трябва да бъдат особено предпазливи към интензивни тренировки - заради повишения приток на кръв към кожата и потта, състоянието на кожата може да се влоши. Подобна е ситуацията и при себореен дерматит, който засяга скалпа.

За да се предпазите от кожни инфекции, трябва да дезинфекцирате всички места на увреждане на кожата и във фитнес клубовете да ползвате само собствени кърпи. Йога постелките също са източник на разпространението на бактерии, препоръчително е да ползвате свои.

Това е особено актуално през летните горещини, когато температурата навън усложнява допълнително вредните фактори.