Повечето хора знаят, че редовните тренировки са полезни за здравето. Ново проучване на американски учени показва, че краткотрайните тренировки допринасят за по-добрата работа на мозъка, като подкрепят когнитивните функции.

Невролозите от Университета в Орегон открили, че тренировките директно подобряват генната функция, което увеличава връзките между невроните в хипокампуса - мозъчната област, свързана с ученето и паметта.

Експериментите са проведени върху мишки, по време на които учените измервали реакцията на мозъка на слабо подвижните мишки, които били поставени за кратко върху движещи се колела. Учените са направили ключово откритие, анализирайки гените, които били активирани по време на тренировката в отделни неврони.

Резултатите ни позволиха да изолираме специфичен ген Mtss1L, който кодира протеин, причиняващ огъване на клетъчната мембрана. Когато генът се активира чрез краткотрайните тренировки, той насърчава лек растеж на неврони, известни като дендритни шипове - области, където се образуват синапси.

Като цяло това изследване показа, че краткотраен скок във физическата активност е достатъчен, за да подготви мозъка за учене. На следващия етап от научните изследвания учените планират да проведат проучване, в което да обединят краткотрайните тренировки с решаването на задачи, за да се разбере по-добре въздействието на физическото натоварване върху обучението и паметта.