Тренировките сами по себе си не помагат на жените да отслабнат, ако не са съпроводени от съответна диета, твърдят британски учени от Бангорския университет. Резултати от изследването им са публикувани в списание Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism.

Могат ли редовните физически натоварвания да предизвикат загуба на килограми, без ограничения в храненето, се заели да изяснят учените, в чието изследване участвали 70 жени на възраст от 18 до 32 години. Сред дамите имало и слаби, и със затлъстяване, но всички те нямали намерение на отслабват.

За да получат максимално точни резултати, участничките знаели, че трябва да тренират за подобряване на сърдечно-съдовата си дейност. Защото ако дамите знаели истинската цел на изследването, имало възможност сами да започнат да ограничават храната си и така да провалят експеримента.

По време на две тренировъчни сесии по четири и осем седмици участничките спортували в зала три пъти седмично по 45-90 минути. В началото и в края на изследването измервали теглото им, обема да мускулната и мастна тъкани. Освен това дамите давали кръвен анализ за нивото на хормоните за апетита и глада – инсулин, лептин, грелин и др. През цялото това време жените се хранили както и досега.

Оказало се, че никоя от участничките, независимо от това дали са затлъстели или – обратно, имат дефицит на телесна маса, не отслабнала в края на програмата. Единственият видим резултат от интензивните занимания със спорт бил, че у слабичките участници нараснала мускулната маса.

Наблюденията върху измененията нивото на хормоните позволило на учените да обяснят защо тренировките не довели до редуциране на килограмите. След натоварването апетитът на участничките рязко се повишавал, тоест енергията, изразходвана с спортната зала, се възстановявала за сметка на калоричното хранене.