От науката

Спортът не може да облекчи махмурлука

Мариана Тончева / 09.10.2019 09:25

 

Има мит, че махмурлукът ще премине по-бързо, ако се занимавате със спорт: потете се обилно - и извеждайте токсините и алкохола от тялото. Но това не е така.

Спортът само ще причини повече вреда, отколкото полза. Това потвърждава д-р Деймън Мартинс, лекар по спортна медицина от Ню Джърси. Той отбелязва, че е невъзможно да се изведе махмурлука заедно с потта.

Опитвайки се да направите това, вие предизвиквате още по-голямо обезводняване на организма, вече засегнато от алкохола, а това се отразява неблагоприятно на здравето.

Махмурлукът е отравяне от недостатъчно окислените продукти от разграждане на алкохолните напитки. В организма алкохолът се разгражда до ацеталдехид. Както знаете, в този процес черният дроб поема основната част от удара. Смята се, че скоростта на разпадане на етанола е приблизително пропорционална на масата на черния дроб. Остатъците се отделят с урина, дишане и пот.

Защо не бива да спортувате по време на махмурлук?

Когато се потите по време на тренировка, токсичните вещества наистина напускат тялото и колкото по-силно е изпотяването, толкова по-висока е концентрацията им в потта. При такова представяне теорията на спорта като рецепта срещу махмурлук звучи доста правдоподобно, но на практика, която не препоръчваме, всичко работи по различен начин.

Алкохолът и дехидратацията могат да причинят нарушения в кръвообращението, спадане на кръвното налягане и сърдечна аритмия. Причината за последното е в липсата на магнезий в организма. Алкохолът може да остане в кръвта дори и след добър сън през нощта, така че е по-добре да откажете алкохола поне ден преди тренировка.

Ефектът на алкохола върху черния дроб се проявява и в липсата на кислород, което затруднява производството на аденозин трифосфат (АТФ), пряк източник на енергия за мускулите. Докато тичате с махмурлук, рискът от мускулни крампи, спазми, навяхвания е по-висок.

В допълнение, алкохолът води до повишаване нивото на ензима креатин фосфокиназа (CPK) и лактат в кръвта, което се отразява негативно на състоянието на вътрешните органи и може да причини повишена болка в мускулите.

Друг очевиден фактор, който не е в полза на махмурлука, е характерната мудност и нарушена координация на движенията - пряк път към неочаквани наранявания.