Eнергичните упражнения са свързани със значително – до 25-33%, намаляване на риска от смъртност от всички причини при хора с диабет тип 2 (T2DM), сочи проучване на тайвански учени.

Упражненията подобряват инсулиновата чувствителност, намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания и потискат възпалителните цитокини - видове сигнални протеини, които предизвикват възпалителен отговор.

В изследването били използвани данни от Националното здравно проучване (NHIS) и Тайванската база данни за национално здравно осигуряване. Говорим за информация за 4,8 хиляди възрастни с диабет тип 2, уточняват учените.

Авторите установили, че тези с по-голямо физическо натоварване имат значително по-нисък риск от смърт от всички причини, в сравнение с другите, които не са спортували.

Диабетиците, които са правили умерени упражнения с енергийни разходи между 0 и 800 ккал на седмица, са имали с 25% по-ниска смъртност от всички причини, докато при тези, които изразходвали при спорт повече от 800 ккал на седмица, рискът от смърт бил с 32% по-нисък, сочат резултатите.