Различните физически упражнения влияят по различен начин на способността на мъжа да зачене потомство. За това говорят резултатите от изследване на американски учени от Харвардския университет.

В експеримента им участвали 137 мъже, които се занимавали с различни видове спорт. Благодарение на тях учените установили, че у тези, които посвещават на тренировките си не по-малко от час дневно, количеството сперматозоиди е с 48% повече, отколкото при другите, които не са толкова активни. А спермограмата на мъжете, спортуващи на открито повече от 90 минути седмично показала, че количеството им сперматозоиди е с 42% по-голямо. Учените обясняват това с витамин D. И при мъжете, трениращи тежка атлетика, били открити с 25% повече сперматозоиди. Авторите смятат, че това се дължи на повишеното ниво на тестостерона по време на спортуване.

Докато 90 минутното каране на велосипед намалява мъжката фертилност с 34%, което е свързано с налягане в скротума и повишаване на температурата в областта на гениталиите, предупреждават учените.