Съкращаването на фазата на бързия сън, през който човек наблюдава съновидения, е свързано с риск от развитие на деменция, установили австралийски учени. Данни от изследването им са публикувани в списание Neurology, за него съобщава и Американската академия по невробиология.

В експеримента на австралийските учени участвали 321 души от американския щат Масачузетс на средна възраст 67 години. Хората били наблюдавани в продължение на 12 години, като през това време учените проследявали и ритъма на главния им мозък. През този период у 32 души била диагностицирана една от формите на слабоумие, а у 24 от участниците – Алцхаймер.

Съкращаването на фазата на бързия сън, а не на други периоди, се оказало свързано със слабоумието, сочат наблюденията. Физическото понижение на един процент от продължителността на бързия сън корелирало положително с повишен до девет процента риск за развитие на деменция.

Резултатите ни сочат, че фазата на бързия сън предсказва деменция, коментира Матю Пасе, член на изследователския екип. Предстои ни да разгадаем причините, заради които кратката продължителност на фазата на бързия сън е свързана с голям риск от поява на деменция, казва ученият.

Сънят има пет фази. Периодът на бързия сън е последната от тях и се характеризира с повишена активност на главния мозък. През това време човек наблюдава сънища, а очните му ябълки извършват бавни въртеливи движения.