Има определен график на хранене, който гарантира намаляване на мазнините в организма и по-нисък риск от хронични заболявания, твърдят американски учени от университета в Бирмингам, щата Алабама. И го доказват с изследване.

Авторите на изследването признават, че откритието им не трябва да се смята за универсален начин за отслабване. Новата им концепция за хранене обаче вече е проверена върху животни и известен брой доброволци, чрез които учените открили удивителния ефект.

По време на изпитанията жените и мъжете с наднормено тегло успели да изгорят повече калории, когато се отказвали от храна в определено време на денонощието и по-точно в традиционното време за обяд, установили учените. Засега те не знаят как именно това влияе на обмяната на веществата и доколко този начин на хранене е надежден от гледа точка на дългосрочното отслабване и липсата на йо йо ефект.

Учените обаче са единодушни в едно – хората без каквито и да било заболявания могат да изпробват въпросния подход и той само ще им помогне да достигнат здравословно тегло. Ако обаче страдат от някое заболяване, би трябвало първо да се посъветват със своя лекар.