Проявите на артрита може да бъдат потиснати чрез стимулиране на нервните клетки на далака с ултразвукови импулси, спирайки атаката на имунната система върху ставите. Това неочаквано откритие е на американски специалисти от Изследователския център General Electric. Идеята е в това, че ултразвукът смъква възпалението и променя обмяната на веществата.

Експериментите с мишки показали, че ултразвукът наистина премахва възпалението, предпазвайки бъбреците от смърт. Причината била в изменения в работата на два типа имунни клетки -  Т и В, задържащи имунната реакция. Изследванията показали още, че ултразвукът влияе на нервните клетки, управляващи работата на далака, където узряват споменатите два типа имунни клетки.

Позитивният ефект обаче се наблюдавал само в случаите, когато облъчването ставало с честота 1 мегахерц (MHz) със строго определени промеждутъци между светлинните вълни.

По аналогичен начин ултразвукът може да победи и синдрома на раздразнените черва и токсичната хипергликемия, опасното ниво на захар в кръвта, причинени от бактериални токсини.