Виетнамски лекари спасиха свой сънародник от смъртоносно алкохолно натравяне, вливайки в организма му 4,5 литра бира, съобщава Daily Mail.

Инцидентът станал в една от болниците на провинция Куангчи. Спешна помощ доставила в болницата 48-годишния Нгуен Ван Нхат в тежко състояние, обяснява завеждащият отделението д-р Ле Ван Лам. Нивото на метанол в кръвта на пострадалия превишавала нормата с 1119 пъти вследствие това, че е изпил голямо количество некачествен алкохол.

Лекарите взели решение да влеят в организма на мъжа три кутии бира по 0,3 литра едната, заради съдържащия се в нея етанол, който е антидот на метанола. Това помогнало, заради което през седващите 12 часа на пациента вливали още по кутия на час.

През цялото това време острадалият бил поставен на хемодиализа – прочистване на кръвта от смъртоностите токсини. В резултат на тези процедури Нхат дошъл в съзнание и след три седмици бил възстановен напълно и изписан от болницата.

Алкохолът може да постъпи в човешкия организъм под две форми – етилов спирт и метилов спирт, обяснява д-р Лам. Метиловият спирт представлява смъртна опасност за човека, защото се окислява до отровния формалдехид. При постъпване на етанола и метанола в организма черният дроб отдава приоритет при обработката на етанола. От това се възползвали и лекарите, избирайки въпросния метод на лечение.