Ако всеки ден изяждате по 40 грама сирене, може да понижите риска от инсулт и сърдечен пристъп, показва последното изследване на китайски учени от Университета Суджоу. В сиренето се съдържат много витамини, минерали и белтък, които помагат на организма да противостои на сърдечно-съдовите заболявания.

Сиренето повишава нивото на полезния холестерол и едновременно с това понижава концентрацията на лошия холестерол. То съдържа и киселина, която не позволява запушване на кръвоносните съдове, обясняват учените.

Неотдавна учени от Корейския университет провели изследване върху кръгли червеи и открили, че бактерията Propionibacterium freudenreichii, използвана при производството на сирене Ементал, влияе положително на имунната система и понижава нивото на възпаление в организма на червеите.

Propionibacterium freudenreichii отговаря за ферментацията и образуването на дупки в сиренето. Благодарение на Propionibacterium freudenreichii се удължавала производителността на живота на червеите. Бактериите се борили успешно и със стареенето.

Явно причината е в това, че бактериите превръщат лактата (млечната киселина) в ацетат, пропионат и въглероден двуокис. Според данни от предходни изследвания ацетатът и пропионатът укрепват имунитета на хората. А някои млечнокисели бактерии, като Weissella koreensis и Weissella cibaria удължават живота на червеите.