Неслучайно още през 20-те години на миналия век Елзи Сегар е давал сила на своя герой Попай моряка чрез спанак. Действието на зеления зеленчук потдърдиха немски учени от Свободният университет в Берлин, които призоваха всички спортисти да ядат спанак. Причината е в проучванията, които доказали, че всекидневната консумация на спанак помага за изграждането на мускулна маса и увеличаването на мускулната работоспособност.

В експеримента на учените участвали 46 души, които в продължение на 10 седмици се хранели с екстракт на спанак или получавали плацебо. В началото и в края на изследването учените измервали мускулната им маса, както и силата на мускулите при вдигането на щанги. Накрая доброволците, които получавали екстракта от спанак, показали значително увеличение на мускулната маса.

Тайната се крие в екдистерона в спанака - естествено хормоноподобно вещество. Спанакът съдържа и много минерали, витамини и протеини. Специално внимание трябва да се обърне на изобилието на желязо в спанака. Учените припомнят, че още през 20-те години на миналия век Елзи Сегар е направил спанака източник на сила за своя герой, Попай моряка.