Социофобията и необходимостта да се чувствате част от социалната група са свързани със зависимостта от Facebook, установили американски учени от университета в Охайо. Тази зависимост на свой ред влияе негативно на успеваемостта, продуктивността, здравето и благополучието на човека, съобщава NDTV.

Връзката между социофобията и зависимостта от социални мрежи се оказала важна само за ползвателите със средно и високо ниво на потребности при взаимодействието с други хора. За тези, които страдат от социофобия, е много удобно да контактуват чрез съобщения в мрежата. Явно защото са подложени на риск от развитие на зависимост.

Учени от университета в Калифорния забелязали някои сходства в мозъка на хората, зависими от Facebook, и наркоманите. Хората със зависимост от социалните мрежи имат същата повишена активност в областта на мозъка, свързана с импулсивността. Самоче структурите, отговарящи за това при тях работят нормално, за разлика от кокаинозависимите хора, например.

Специалистите смятат, че при хората със зависимост от Facebook има възможност да контролират импулсивното поведение, но липсва съответстваща мотивация.