Активните ползвателки на социалните мрежи изпитват значително по-малко стрес и психическо натоварване, отколкото дамите, които рядко влизат във Facebook или Twitter или въобще не ползват мрежите. Това е заключението на американски учени след анкета между 2000 мъже и жени, резултати от която са публикувани в LiveScience.

Изучавайки връзката между стреса и социалните мрежи учени от университета Rutgers попитали анкетираните как биха оценили сами нивото си на стрес. Друг въпрос се отнасял до това каква роля в живота на участниците играят цифровите технологии и социалните мрежи.

Резултатите показали, че няма връзка между нивото на стресовото натоварване при мъжете и активното ползване на социалните мрежи или цифровите технологии. Това обаче не се отнасяло за дамите. Резултатите показали, че нивото на стрес при тези, които често влизат в електронната си поща, изпращат СМС-съобщение или използват социалните мрежи за контакти с приятели и роднини, е средно с 21% по-ниско отколкото при останалите, които минават без помощта на съвременните технологии.

Предшестващо изследване пък доказало, че активността в социалните мрежи намалява до 33% вероятността от развитие на депресии.