Все повече стават проучванията, които свързват използването на социални мрежи с растежа на депресията и други психични разстройства. Реалността е, че непрекъснатото гледане на уж перфектния живот на другите може да предизвика чувство на завист, тъга и изолация.

Според EurekAlert социалните мрежи са невероятно популярни в Индонезия. Около 54 милиона души са регистрирани във Facebook, което прави Индонезия четвърта в класацията на страните по света, използващи тази социална мрежа, а 22 милиона души редовно оставят съобщения в Twitter - петото място в света за използване на Twitter.

След като проучили въздействието на Facebook и Twitter върху 22 423 участници, разположени в 300 региона на страната, група индонезийски учени открили, че разликата между областите и неуспехите се подчертава в социалните мрежи чрез изображения на явно успели хора, които предизвикват завист и негодувание сред онези, които изпитват финансови затруднения и нямат реален шанс да подобрят житейските обстоятелства.

Това е сериозно напомняне, че тези технологии могат да имат обратна страна, предупреди Джиндо Тампуболон, изследовател от Института за глобално развитие в Индонезия. Бихме искали представителите на общественото здравеопазване да мислят творчески за това как можем да насърчим гражданите да си отдъхнат от социалните мрежи или да разпознаят негативните ефекти, които могат да имат върху психичното здраве.

Връзката между използването на социални мрежи и проблемите с психичното здраве е установена не само в развиващите се страни. Подобни резултати са демонстрирани например в САЩ. Изследователите съобщават, че социалните мрежи могат да повлияят на самочувствието и да доведат до депресия. Освен това затрудняват установяването на връзки с други хора в реално време и в естествена среда, създавайки усещането за изолация.