Учените от Харвардския университет смятат, че хората ще трябва да „включват и изключват“ социалната дистанция чак до 2022 година. В противен случай ни очакват нови огнища на настоящата пандемия.

Така харвардските учени напълно потвърдиха ироничната прогноза на Доналд Тръмп. Наскоро американският президент, критикувайки препоръките на здравните власти и отрицателното им въздействие върху икономиката на страната, заяви, че ако лекарите получат благословия, "те ще карантират целия свят за две години".

И ето че сега учените направиха изявлението, че американците ще трябва да прекарват повече време у дома си, за да може COVID-19 да не напряга американската здравна система. Резултатите от проучването им са публикувани на сървъра MedRxiv.

Авторите на изследването смятат, че практиката на социална дистанция може да бъде включвана и изключвана през следващите две години с обостряне на коронавирусната епидемия. Не става въпрос само за необходимостта да прекарвате колкото се може повече време вкъщи, но и когато излизате от улицата, да бъдете на поне три метра от друг човек.

За съжаление, това е невъзможно да се направи в обществения транспорт по време на часовете пик, но при други условия учените силно препоръчват интервалът да се спазва. Те чертаят два бъдещи сценария за американската здравна система.

Първият сценарий включва преход на Съединените щати до точката, в която са се изчерпали необходимите ресурси. В този случай практиката на социална дистанция трябва да бъде разширена до 2022 година. Във втория сценарий и наличието на по-изобилни ресурси тази практика може да бъде напълно спряна до средата на 2021 г. Самият президент Тръмп обаче предложи Америка да се отвори и да се освободи от карантина до католическия Великден, тъй като по-нататъшното удължаване на блокадата може да доведе до крах на икономиката.