Солта може да увреди сърцето, мозъка и кръвоносните ви съдове, твърдят учени от American Heart Association.

В анализ, публикуван в Journal of the American College of Cardiology, е представен анализ на получени в лабораториите по цял свят данни за въздействието на солта върху организма. Оказва се, че хората могат да бъдат разделени на 2 основни групи: кръвното на едните се променя при излишък на сол в организма, а на други – не се променя.

Много жизнено важни вътрешни органи се увреждат също заради надвишената сол в организма. Независимо от налягането, солта нарушава и функциите на кръвоносните съдове. Променя се и нормалното съсирване на кръвта, солта влияе на тромбообразуването и на работата на имунната система. Размерите на сърцето се увеличават, отслабва неговата изпомпваща функция, работата на бъбреците се влошава, като отслабване на техните функции се усеща дори и при минимално повишение на кръвното налягане. Освен това хроничното увеличение на нивото на солта в организма може да увреди симпатичната нервна система, отговаряща за реакцията на всички органи към стреса.

Препоръчваната дневна норма на натрий по данни на Американската сърдечна асоциация е 1500 мг. Никак не е просто да се откажем от солта, подчертават авторите на статията. Приблизително 70% от натрия в нашата храна отиват за обработване на хранителните продукти, включително и тези, които рядко подозираме в излишък на сол, като хляба например, пояснява кардиологът Уйлям Уантрауб. Не бива да забравяме и че ресторантската храна обикновено съдържа повече сол от домашната. Затова по-честото хранене навън не е полезно.