Известно е, че активният прием на сол е вреден за здравето, в частност за сърдечно-съдовата система. В случай на рак обаче такава диета дава невероятен ефект, установиха учени от Нанкинския университет, Университета в Макао и Медицинския колеж Ванан. Според Xinhua, солените храни могат да активират определени имунни клетки, което блокира растежа на тумора. Това било доказано чрез експеримент с мишки.

Учените хранели мишки с рак на кожата (меланом) и рак на гърдата с храни с високо или ниско съдържание на сол в продължение на 16 дни. В резултат се оказало, че в групата, която консумира много сол, размерът и теглото на туморите на двата вида рак са по-малко, отколкото в групата, която яде безсолна храна.

Експертите анализирали механизма, който стои в основата на инхибирането на растежа на тумора и открили, че солената диета намалява натрупването на миелоидни супресорни клетки в кръвта, далака и самия тумор. Това са незрели клетки с миелоиден произход с имуносупресивни свойства.

В резултат на това тези клетки се диференцират в имуностимулиращи, а не в инхибиторни клетки. Резултатът е възстановяване на имунната защита в болното тяло и намаляване на темповете на растеж на тумора, обясняват учените. Според тях солта може да засили ефекта от имунотерапията, обаче остава да се види как изобилието на сол ще се отрази на цялостното здраве на болния.