Ако в маската допълнително поставите накисната в солен разтвор и изсушена хартиена кърпичка, тя ефективно ще филтрира вирусните частици. Това сочат резултати от проучване на американски учени от отдела по пулмология в Медицинското училище на Бостънския университет, публикувани в Американското списание за контрол на инфекциите.

В ситуация, в която има все повече случаи на коронавирусна инфекция сред медицинските работници, на които често им липсва защитна екипировка за еднократна употреба, изследователите решили да установят дали е възможно да се повиши ефективността на хирургичните и тъканните маски, както и на респиратори N95, използвайки прости и достъпни методи. Предишно проучване показа, че ако намокрите филтърния слой на хирургическата маска във физиологичен разтвор и след това изсушите, тя започва по-добре да филтрира частиците от различни щамове на грипния вирус.

Учените провели поредица от подобни експерименти, използвайки обичайни материали като хартиени кърпи, абсорбиращи влага, еднослойни хартиени кърпи, използвани в медицински заведения, и средния филтриращ слой на трислойна хирургическа маска. Изследователите накисвали тези материали във физиологичен разтвор (30 грама натриев хлорид на сто милилитра дестилирана вода), изсушавали ги и след това напръсквали върху повърхността им капка течност, съдържаща светещи наночастици, сравнима по размер с частици от вируса SARS-CoV-2 (70–90 нанометри в диаметър).

Оказало се, че обработените с физиологичен разтвор хартиени материали филтрират вирусните частици много по-добре дори от филтърния слой на хирургическата маска, която не е била подложена на такава обработка. Този ефект се постига поради факта, че вирусните частици всъщност се забиват в кристалната решетка на молекулите на натриев хлорид на повърхността на хартията, обясняват учените. Те смятат, че използването на обработени с физиологичен разтвор парчета хартиена кърпа може напълно да подобрят защитните свойства на тъканните маски и да удължат живота на хирургическите маски за еднократна употреба.