Лекарите неведнъж предупреждават, че излишъкът от сол води до високо кръвно. Сега обаче съветът им е да се откажем от солената храна и заради това, че тя руши черния дроб. Препоръката е на китайски учени от Цзинанския университет, които проучили как солта влияе на черния дроб на клетъчно ниво и установили, че

излишъкът от сол предизвиква деформация на клетките на черния дроб.

Китайските учени поставили опитни животни на „солена диета“. Резултатите били печални: излишъкът от сол предизвикал многобройни нарушения в работата на черния дроб, като деформация на клетките, бързото им загиване и бавната регенерация. Всички тези процеси водят към фиброза на черния дроб – сериозно заболяване, чиито симптоми са уморяемостта, намалената работоспособност, слабост, анемия, понижен имунитет, поява на синини и паяжини от вени по цялото тяло.

Учените смятат, че голямото количество сол предизвиква окислителен стрес в организма, когато балансът между производството на свободни радикали и антиоксиданти се нарушава в полза на първите. Такъв дисбаланс увеличава риска от възпалителни процеси и способства за гибелта на клетките на черния дроб, което води към прогресираща фиброза.

Но има и добра новина: по време на този експеримент учените открили, че редовната употреба на витамин С понижава риска от поражения на черния дроб, предизвикани от голямото количество консумирана сол.

Солта вреди на сърцето и кръвоносните съдове и това е другата опасност от бялата подправка.

Без сол обаче организмът ни няма да се справи с много жизнено важни задачи: йоните на натриевия хлорид помагат за транспортирането на вода и провеждат електричните импулси в нервите.

Прекалената употреба на сол е свързана и с повишаване на кръвното – главна причина за сърдечно-съдовите заболявания. Според нормите на Световната здравна организация, възрастният човек трябва да консумира не повече от 5 грама готварска сол дневно. Докато според същата тази статистика средностатистическият гражданин превишава всекидневно лимита с 4-7 грама.