Изплакването на устата със солена вода намалява симптомите на респираторни инфекции и предотвратява тяхното влошаване, уверяват шотландски учени от Университета в Единбург, според които инструмент може да помогне и на хора с леки симптоми на коронавирус.

Учените цитират проучване, в което доброволци с респираторни инфекции са използвали изплакване със солена вода. В резултат на това те имали по-слаба кашлица, по-малко запушен нос, а обикновената настинка продължила два дни по-кратко от обикновено.

Благодарение на изплакването със солена вода пациентите са и по-малко склонни да предават инфекцията на членове от семейството и е по-малко вероятно да прибягват до лекарства. Според специалистите солената вода може да засили естествените механизми на борбата с вирусите в организма, които автоматично работят, когато болестта се развие.

Вероятно е директният контакт със солта да има токсичен ефект върху самите вируси или да стимулира „вродени имунни механизми“ вътре в клетките на дихателните пътища. Солта може да се използва и от телесни клетки за образуване на хипохлорна киселина, която убива вирусите.

За да проверят доколко изплакването със солена вода може да засили антивирусната защита на организма и го предпази от COVID-19, учените набират доброволци за участие в ново изследване.