Онкологичните заболявания се считат за едни от най-опасните в света. Повечето форми на рак все още не могат да се лекуват и това принуждава изследователите да работят върху създаването на лекарства, които биха помогнали на хората да се преборят с тази смъртоносна болест.

В същото време учените отбелязват, че някои от най-често срещаните продукти понякога показват своята ефективност. И обявяват официално, че вече са регистрирани няколко случая на лечение на рак с помощта на моркови.

Човек на име Ралф Коул успял да се отърве от базално-клетъчния карцином за една година, като първо пиел по 3 чаши сок от моркови дневно, а след това увеличил дозата до 5 чаши.

Примера му бил последван от писателката Ан Камерън, която била с диагностициран рак на дебелото черво. Камерън отказала операция и химиотерапия, въвеждайки в диетата си по 3 чаши сок от моркови на ден. Отначало туморът спрял да расте, а след година нямало следа от него.

Японците открили здравословните ползи от морковен сок срещу рак още преди чудотворното изцеление на Ралф и Ан. В продължение на 20 години професор Т. Хирояма изследвал повече от 265 хиляди пациенти над 40 години и стигнал до извода, че намаляването на консумацията на месни продукт и едновременно с това включването на моркови в ежедневната диета, намалява вероятността от развитие на ракови тумори с 50%.

Само имайте предвид, че сокът от моркови трябва да е прясно изцеден и приготвен от екологично чист продукт.

В резултат на наблюденията ученият заключил, че бета-каротинът, като ключов компонент на морковите, е в състояние да забави развитието на някои предракови заболявания, като по този начин предотвратява ракови заболявания на гърдата, кожата, ларинкса, стомаха, простатата и белите дробове. Хирояма забелязал, че дори пушачите, които пият сок от моркови всеки ден или ядат 1-2 пресни моркови дневно, имат с 35% по-малко ракови заболявания от тези, които игнорират сока от моркови, докато продължават да пушат.

Лечебните свойства на морковите в борбата с рака се крият в способността на този зеленчук да алкализира кръвта, е заключението на японския професор. Днес една от основните версии за развитието на онкологията е, че раковите тумори се появяват на фона на подкисляване на организма, което означава повишено ниво на киселинно-алкален баланс - pH.

Но група учени от Университета в Нюкасъл, които също изучават състава и свойствата на морковите и ефекта им върху раковите клетки, смятат, че ползите от кореновата култура не са само в бета-каротина. Те открили в морковите естествен пестицид, наречен фалкаринол. Това вещество има изразено противогъбично свойство, което предпазва плода от гниене и увреждане.

Проучванията показват, че вероятността от развитие на рак при плъхове, които консумират фалкаринол, е намалена 3 пъти в сравнение с тези експериментални животни, които не са получавали моркови.

Проучването на полезните свойства на морковите продължава, но експертите вече съветват да се обърне по-голямо внимание на морковите. Пиенето на 1-2 чаши сок от моркови на ден ще бъде отлична превенция на рака, а хората, страдащи от рак, могат да си помогнат и сами за победата на страшна болест, смятат те.