Рискът от смъртност при хората, които трудно стават сутрин, а нощем до късно не заспиват, е по-висок от риска при тези, които са бодри от сутринта, доказаха британски учени.

В изследването им участвали над 500 хиляди души на възраст между 38 и 73 години, които били наблюдавани в продължение на 6,5 години. Наблюденията показали, че при совите показателите за сърдечно-съдови и метаболитни заболявания, както и за диабет, са много по-високи. Което значи, че при хората, водещи нощен начин на живот, рискът от смърт е с 10% по-висок.

Совите започват да изпитват здравословни проблеми заради несъответствието на външната среда и техния вътрешен биологичен часовник, обясняват учените. А постоянното недоспиване и липсата на физическо натоварване само задълбочават това положение.

„Нощните птици“ страдат по-често и от психични разстройства, диабет, неврологични, стомашно-чревни и респираторни заболявания. Те по-често посягат към цигарите, алкохола и кафето, и се пристрастяват към наркотиците, коментират специалистите и отбелязват, че преходът към лятното време, който съвпада с по-висока честота от сърдечни пристъпи, усложнява допълнително състоянието на совите.