В Китай почина 18-годишен младеж, оставен от родителите си на лечение от интернет зависимост в специализиран център за рехабилитация. Съобщава се, че по тялото на загиналото момче са открити многобройни травми, а директорът и няколко сътрудници в центъра, намиращ се в провинция Анхой – източната част на Китай, са задържани в полицията.

Практиката за лечение на интернет зависимости и игромании в Китай набира популярност – страната бе една от първите в света, която откри специализирана клиника за лечение на зависими мрежата пациенти. Днес такива „изправителни“ болници и центрове стават все повече и повече. В някои от тях цари армейска дисциплина и заради излишно строгите порядки подобни места неведнъж са били подлагани на критика от медиите.

Целият в белези

Майката на загиналото момче с фамилията Лю разказала в местния вестник Аньхой Шанбао, че синът ѝ дотолкова се пристрастил към интернет и компютърните игри, че тя и съпругът й се принудили да потърсят специализирана помощ. Юношата бил настанен в специализиран център в град Фуян, който се рекламирал като място за рехабилитация на подрастващи за спасяване от интернет зависимости чрез съчетаване на „психологически консултации и физическа подготовка“.

Младежът бил отведен в центъра на 3 август вечерта. Два дни след това на родителите било съобщено, че синът им е хоспитализиран в болница, където впоследствие е починал. Точната причина за смъртта е неизвестна. Според родителите обаче, лекарите, огледали тялото на сина им разказали, че по тялото на починалото момче били открити над 20 външни и няколко вътрешни травми. На родителите било разрешено да огледат тялото в моргата, което се оказало покрито с белези „от главата до краката“. Когато го настанихме в центъра, той беше добре. Как е възможно за два дни да умре, жалва се пред вестника г-жа Лю.

Държавната телевизия CCTV съобщила, че във връзка със смъртта на момчето полицията задържала директора на центъра и четирима негови сътрудници. Самият център е закрит до края на разследването по случая.

Недостатъчно възпитание

Случаят с починалото момче предизвикал дискусии в медиите и в интернет. Някои вестници и ползватели на социалните мрежи в Китай призовават към въвеждането на строги правила в такива центрове, като критикуват и самите родители на юношата. В крайна сметка всичко е заради недостатъчното възпитание в семейството, пише един от ползвателите на сайта на микробиолозите Sina Weibo. В уводна статия вестник Mingguang Daily отбелязва, че „някои родители, сблъсквайки се с проблема, не се замислят за своите задължения да дадат правилни насоки на детето си и търсят решение отвън“.

Броят на такива „изправителни центрове“ за интернет зависими в Китай расте. Някои от тях се откриват на територията на държавни болници, други съществуват отделно и се поддържат от частни лица. Болниците продължават да се ползват с популярност, независимо от ползването на такива практики, като побои над пациенти или електрошокова терапия.

През изминалата година бе съобщено за момиче, което убило майка си заради това, че я настанила в подобен център. Там момичето било подложено на непрекъснато насилие.

Много подобни центрове използват емоционално украсена реклама, която привлича родителите, търсещи бързо решение на проблема с детето им, коментира пред ВВС проф. Трент Бакс от Женския университет Ихва в Сеул. Родителите се страхуват, че щастливото бъдеще на детето им е застрашено от това, че отказва да спре с интернет игрите и да седне пред учебниците. А не са малко вече и случаите, когато родителите не успяват да се придържат към традиционните методи на възпитание и смятат за приемливо насилието, целящо да обуздае провинилото се дете, коментира професорът.