Яжте авокадо на закуска, то ще понижи апетита ви и няма да сте толкова лакоми и ненаситни през деня. Това съветват американски учени от университета Лома Линда.

В изследването им участвали възрастни хора с наднормено тегло. Първата група закусвали без авокадо в менюто, втората – с авокадо, а третата – с допълнителна порция авокадо.

След закуска учените измервали нивото на кръвна захар и на инсулин, а едновременно с това следели доколко е голям и апетитът на участниците, пише Fruitnet. При тези с половин свежо авокадо в порцията, желанието да изядат нещо повече през следващите три часа било отслабнало с 40%, а след пет часа – с 28%. Участниците се чувствали по-сити с 26% и във втората половина на деня след закуската с авокадо.

Добавянето на авокадо увеличавало количеството калории и въглехидрати в храната. Нивото на кръвната захар на участниците обаче, не се повишавало, което не можело да се каже за другите, които ядели порции без авокадо. Това навело учените на мисълта, че авокадото би могло да контролира кръвната захар.

Предишно изследване пък показало, че хората, които редовно ядат авокадо, са средно с 3,4 килограма по-леки и талиите им са средно с 4 сантиметра по-тънки от тези, които не ядат от плода. 

Авокадото е богато на полезни мононенаситени мазнини, които на всичко отгоре са с нисък гликемичен индекс, показващ колко бързо след употреба на продукта се повишава кръвната захар. Всичко това помага по-нататък да се чувствате сити. И още нещо – половин авокадо съдържа 25% от денонощната норма за употреба на фибри.