Не само шегата е повод за усмивка. Не само доброто настроение е белег, че сме добре. Не само първи април е денят, в който трябва да лъжем, да се шегуваме, да се закачаме, за да се смеем повече!

Защото смехът удължава живота!

Вярно ли е това? Или пак в рамките на първоаприлския ден можем да си кажем всичко?

За това, че смехът удължава живота и помага да отслабнем, вече се говори сериозно и в медицинските среди. Българинът, като недоверчив човек обаче, винаги е подлагал на съмнение такива твърдения. Скептицизмът на нацията ни в случая е подкрепен и от ниското самочувствие и липсата на достатъчно самоувереност. Не се смей, предупреждаваха нашите баби, защото ще предизвикаш съдбата!

Смехотерапията, която навлезе и става все по-популярна и в страната ни, опровергава такива поверия. Нещо повече, тя доказа ролята на смеха за здравето ни. По света това вече е признат метод за облекчаване на състоянието на пациентите не само с душевни, но и с онкологични заболявания.

Как помага смехът?

Хормонален взрив

Преди десет години калифорнийски учени провели експеримент, който доказал, че в кръвта на смеещия се човек нивото на бета-ендорфините – хормоните на щастието и радостта, се повишава с 30% в сравнение със спокойното състояние. А нивото на хормона на ръста, влияещ върху имунитета – с 87%. По този начин позитивната настройка намалява вероятността да се разболеем и облекчава състоянието на вече болните, тъй като ендорфините повишават болковия праг и ускоряват оздравяването.

Спокойствие и само спокойствие

Измерването на кръвното преди и след продължителен смях доказва, че смехът е способен да го приведе в нормални граници без каквито и да е лекарства. Изследвания през 2008 година показали значително понижаване - до 70%, на хормоните на стреса в кръвта на смеещите се хор. Тези хормони са отговорни за много увреждания в организма, в това число и повишеното кръвно, заплахата от диабет, депресията и така нататък.

Предчувствие за щастие

Същите американски учени установили, че целебно действие оказва дори потенциалната възможност да се посмеем: при хората, които знаели, че скоро ще се развеселят, предварително взетият кръвен анализ показал прочистване от хормона на стреса – кортизол, с 35%. Предвкусването на смеха не е по-малко полезно и от самия смях, затова планирайте весели почивки още от понеделник!

По-добър от спорт!

Физическите натоварвания, разбира се, са необходими за организма и нищо не може да ги замени. Но да се смеем е далеч по-приятно от потенето във фитнеса. Още повече, че когато се смеем, мускулите също участват! Този процес по удивителен начин помага за изгарянето на калории и нормализира нивото на глюкозата.

Последният факт бил установен от японци, изследвали влиянието на смеха върху болните от диабет. Едновременно било изяснено, че честотата на усложнения при кръвоносните съдове също се оказала по-ниска при болните от диабет, които успели да попаднат в „смеещата се група“.

Вкусът на живота

От смях може и да се поправите. Има поговорка, че минута смях по калорийност е равна на чаша сметана. Смехът, както и физическите упражнения, може да увеличи апетита. Така поне уверява американския доктор Ли Берк, която проверила това с помощта на група доброволци. Изводите й дали възможност на лекарите да влияят на хората с лош апетит, които по медицински показания не бива да се занимават със спорт. Смехотерапията им помогнала отново да възвърнат вкуса си към храната и към живота.

Не посипвай сол в раната!

Британски учени от университета Лийдс уверяват, че смехът засилва кръвообращението, след което помага и за бързото заздравяване на раните. При това данните, получени в резултат на изследването, се оказали не смешни: смехотерапията задминала по ефективност ултразвуковата.

Метод за диагностика

Ако все по-рядко сте започнали да се смеете, напълно е възможно просто да сте „пораснали“: по статистика в детството се смеем до 100 пъти по-често, отколкото като възрастни. Не пречи обаче, да проверите сърцето си – забелязано е, че хората с болно сърце се усмихват с 40% по-рядко, отколкото възрастните им връстници. Възможно е проблемът да е в това, че сърцето най-често не е наред при хората, които изпитват стрес, а тогава на човек не му е до усмивки.

Леко дишане

Дълго вдишване и две по-кратки издишвания  - така се смее човек, и какво, ако това не е дихателно упражнение, помагащо за оздравяване? То помага за пречистването на белите дробове и на целия организъм, пробужда жизнената енергия. Смеейки е, ние преодоляваме всичко, без дори да се замисляме.

Вечна младост

Работата на мускулите по време на смях води до приток на кръв и така подмладява кожата, ускорява извеждането на токсини от тъканите. Обърнете внимание – усмихнатият човек винаги изглежда по-млад от намусения си връстник.

Представата, че от смях се увеличават мимическите бръчки, не е повод да спрем да се смеем. От мрачното изражение на лицето бръчките могат къде повече - те го правят и неприятно.

Основен инстинкт

Смехът и чувството за хумор са най-силните афродизиаци. Мъжете смятат, че ако три пъти успееш да разсмееш дамата, значи си я спечелил! Джентълмените на свой ред привличат жените с красив смях и галантен хумор.

Успехът на шегата американските специалисти оценяват по специална формула, според която ефектът на хумора (ЕХ) е равен на личната съпричастност на слушателя (ЛС), умножена по сложността на шегата (С), разделени на времето, загубено за разгадаване на шегата (ВР), към което прибавяме съответстващия фон на настроението (ФН).

Простичко казано, успешната шега е ловко съставена загадка, която слушателят не с по-малка ловкост може да разгадае за 1-2 секунди.

А вeсeлият характер и жизненост увеличават шансовете на човек да намери и партньор в живота си, е заключението на швейцарски изследователи.