Сериозно увеличаване на пациентите, оплакващи се от болки в шийната област и горната част на гръбнака отбелязват американски хирурзи-ортопеди. Те са уверени, че тази тенденция, свързана с неправилната осанка, е вследствие прекаленото използване на смартфоните.

Някои пациенти, особено младите, при които не би трябвало да се появяват такива сериозни проблеми с гърба и шията, вървят с диагнози, като дискова херния, сколиоза и кифоза. Пациентите се обръщат към тях, когато вече изпитват силни болки в гърба и имат сериозни проблеми с дисковете, признават специалисти от Медицинския център Сидърс-Синай в Лос Анжелис.

За разлика от сърфирането в интернет, при използването на смартфоните хората често гледат надолу, особено когато пишат есемеси, обясняват изследователите. Предишни изследвания показали също, че хората извиват с 45 градуса надолу врата си и ситуацията се задълбочава още повече, когато са седнали. Тежестта на главата изкривява гръбнака и ако останете по-дълго в такава поза или правите това постоянно, то се отразява катастрофално на гръбнака.

Най-големият проблем обаче е, че ние осъзнаваме какво означава това за децата, които днес са най-активните ползватели на смартфоните, без да предприемем нищо, отбелязват ползвателите на изследването.