Все по-голям брой хора имат повишена костен „шип“ в задната част на главата (външно тилна издатина), отбелязват австралийски учени и уточняват, че най-често това се среща при 18-30-годишните.

Учени от Университета на Съншайн Коуст сканирали над хиляда черепа на хора на възраст от 18 до 86 години. Вниманието им било привлечено от малки различия в структурата на тилната част.

Работя като клиницист в продължение на 20 години и едва през последното десетилетие все по-често се сблъсквам с този растеж на черепа при пациентите ми, заяви за BBC д-р Дейвид Шахар, ръководител на изследването. Той уточнява, че увеличаването на тилната кост се дължи на активното ползване на смартфоните.

Защо се появява "смартфонна кост"

Причината за все по-честото появяване на тази костна аномалия е в натоварването, което изпитват скелетните мускули. Младите хора прекарват твърде много време със смартфоните и таблетите, затова шийните им мускули се нуждаят от опора.

Главата на възрастния човек тежи около 5 кг. Като отговор на увеличеното натоварване на шийните мускули и за стабилизиране на положението на тялото скелетът изгражда нови кости, обяснява ученият.

Това опасно ли е?

От една страна, това каточели е добра новина. Повтарящите се и постоянни механични натоварвания изискват адаптиране на сухожилията и съединителната тъкан. От друга страна, няма защо се радваме, тъй като една кост няма да разреши проблема с неправилна стойка, мускулните спазми, главоболието и болките във врата, категоричен е австралийският лекар.