Смартфоните правят децата нещастни, установили американски учени от университетите в Сан Диего и Джорджия след изследване с участието на повече от милион учащи на възраст между 13 и 18 години. Резултатите показали, че децата, отделящи прекалено много време на телефоните или на компютърните игри били по-нещастни, отколкото останалите, съобщава The Daily Mail.

Изследването показало още, че най-щастливи били подрастващите, губещи пред електронните устройства най-много час дневно. Заради увеличение на времето пред екрана учениците ставали по-нещастни. А ръстът на разпространение на електронните устройства съвпадал с понижение нивото на щастие при американските деца. Участниците в изследването, родени след 2000 година били по-недоволни от живота и по-нещастни от родените през 1990 година. Освен това самооценката при тях се оказала занижена.

Рязкото намаляване нивото на удовлетвореност от живота, щастието и самооценката започнало през 2012 година. През тази година притежатели на смартфони за пръв път станали повече от половината американци. Според специалистите, ако подрастващите започнат да прекарват пред екраните по-малко от два часа дневно, ще се чувстват по-щастливи и самооценката им ще се повиши. А освободеното си време те ще могат да отделят за спорт и общуване на живо.