Хората, които са пристрастени към телефона, преживяват същите структурни промени в мозъка, както и при пристрастяването, алармират международна група учени в статия, публикувана в Addictive Behaviors.

Учените проучили резултатите от магнитния резонанс на мозъка при 48 души, на 22 от които били поставена диагноза зависимост от смартфон. Тези хора не се разделяли с телефона си, прекарвали много часове на ден с него и в ситуация на отделяне от смартфона изпитвали панически атаки и повишена тревожност.

Оказало се, че зависимите от смартфоните участници имат същите структурни промени в мозъка, както и при други видове зависимости, предимно хората с наркомания. Те били с намален обем на сивото вещество в островния лоб, темпоралната и орбитофронталната кора, както и понижен обем в активността на предния цингулатен кортекс. Сивото вещество е отговорно за функциите на висшата нервна дейност - емоциите, речта, паметта, мисленето и т.н. Частите от мозъка, които са засегнати от промените, са отговорни за вземането на решения, регулирането на емоциите и контролирането на поведението.

Имайки предвид популярността и широкото използване на смартфоните, резултатите от нашето изследване поставят под въпрос тяхната безобидност, поне за хората, които са особено предразположени към развитието на пристрастяващо поведение, коментират авторите на изследването.