Тъмносини или червени мрежички по лицето от миниатюрни подкожни капиляри са свързани с генетичен фактор. Но появата им може да бъде провокирана и от други причини, като слънчевата светлина например.

Да, УВ лъчите не само ви подлагат на риска от такива неприятни неща, като слънчево изгаряне, възрастови петна и рак на кожата, но провокират и купериоза! Ултравиолетовото излъчване се отразява зле и на кожата, разрушавайки колагена – основата на съединителната тъкан, която поддържа нашата кожа в тонус.

Когато колагеновите нишки започнат да се разрушават под въздействието на УВ лъчите, тъканта става по-слаба, губи еластичността си и започва да се разтяга, без да е възможно да се върне в нормалното си, изходно състояние. Това води до проблеми с понижения натиск и плътност на тъканите около кръвоносните съдове, което ги прави по-видими и те започват на „прозират“ през кожата.

Най-често звездичките от капилярчета се появяват по носа, бузите и шията. А появата им се стимулира не само от слънцето, но и от острата храна, алкохола, както и от горещия душ. Всеки път, когато кръвоносните съдове са подложени на въздействието на топлина, те имат тенденцията да се разширяват, което ги прави много по-забележими, коментират дерматолози.