Всяка година в моретата и океаните се вливат от 4000 до 6000 тона слънцезащитни кремове. И хората все още не са осъзнали всички последствия от това замърсяване…

Защитавайки нас, слънцезащитните кремове нанасят поражения на световния океан. Някои компоненти на тези продукти оказват пагубно въздействие на морските видове. Ето защо законодателите на някои страни вече са приели закон, забраняващ определени видове санскрин.

Новата забрана ще влезе в сила в началото на 2021 година и се отнася до слънцезащитните средства, съдържащи оксибензонови и октиноксатни филтри. Изключение се прави за случаите, когато тези продукти се предписват от лекар. Удивителното е, но това е първият в света закон от такъв вид, коментират еколози.

Днес оксибензон, осигуряващ защитата от ултравиолетовите лъчи, съдържат повече от 3500 козметични продукта. Според изследване, публикувано през 2015 година, въпросният химикал провокира избелване на коралите така прогонва важни организми, живеещи в симбиоза с тях. Това предизвиква странни деформации в тъканите на коралите и в краен резултат ги погубва.

Специалистите се опасяват също от потенциални рискове от въздействието, което такива кремове могат да окажат на фитопланктона или на други морски видове, включително риби и дори китове.