Различни мутации на коронавируса се наблюдават в страни по света. Вече е известно за британската версия, която излезе от границите на Албиона и е силно заразна. Има и информация за мутацията E484K, първоначално идентифицирана в Южна Африка, пише The Times of Israel. Последвали мутации на вируса са докладвани от Бразилия и Япония.

Рави Гупта, професор по микробиология от университета в Кеймбридж, смята, че мутацията E484K е голяма заплаха. След като се възстанови от един щам на вируса, човек може да се зарази с друг, обяснява той. По-специално, мутацията E484K лесно избягва генерираните неутрализиращи антитела. В случая с E484K, както и при британския вариант, мутацията възниква в шип протеина на вируса, което му позволява да се свързва по-лесно с рецепторите в човешките клетки, потенциално увеличавайки неговата инфекциозност. Гупта смята, че мутацията може да причини проблеми на ваксините, които работят с този протеин.

Pfizer и германският партньор BioNTech заявиха миналата седмица, че тяхната ваксина е ефективна срещу мутацията N501Y, открита в британския вариант на B117. Франсоа Балу, директор на Института по генетика към Университетския колеж в Лондон, смята, че е малко вероятно южноафриканският вариант да мутира достатъчно, за да заобиколи защитата, предоставена от ваксините, въпреки че мутацията E484K отслабва способността на антителата да разпознават вируса.

Роспотребнадзор от своя страна заяви, че мутациите, циркулиращи в Русия (има почти 1500 от тях), не оказват влияние върху хода на заболяването. Биоинформатичният анализ на пълни геноми показва достатъчно висока генетична хомогенност на циркулиращите щамове и липсата на значителни промени. Мутациите, отбелязани в Руската федерация, не засягат значителни промени в хода на заболяването, твърдят руските учени.

Според наличните данни и резултатите от изследване на руски учени, новият коронавирус има относително ниска скорост на натрупване на мутации - повечето от известните геноми се различават помежду си с малък брой точкови замествания, а броят на разликите от първоначалния вариант не надвишава 30 на 29 900 нуклеотида, се посочва в доклад на учените.