Тежък е животът на човека, чиято отпуска току що е свършила. До вчера – свобода и безделие, днес – спешни задачи и сложни проблеми. Как да се справим със следваканционната депресия?

Връщайки се на работа след дълго отсъствие, често човек се хваща за главата с мисълта, че май би било по-добре изобщо да не е почивал. Парадоксът е, че след една седмица безделие ние сме по-скоро раздразнени, апатични, че и с главоболие, вместо да се чувстваме бодри и активни. Психолозите наричат това състояние следотпускна депресия и смятат, че е закономерно последствие от “неправилен” отпуск.

Какъв е правилният отпуск?

Правилната почивка е, когато напълно превключите от един вид дейност в друг. Най-важното е въобще да забравите за работата си. Звънейки на колегите, обсъждайки работни проблеми, вие лишавате себе си от скъпоценни часове за отмора. Освен това, двойното натоварване, когато се опитвате да си починете, предизвиква изостряне на наличните хронични заболявания.

Вторият проблем на отпускаря е времето. По мнението на специалистите е по-добре въобще да не почивате, отколкото да вземете кратка отпуска. Учените са преценили, че минималната продължителност на отпуската трябва да е две седмици. Тук се има предвид адаптация към новите условия - промени в дневния режим, възможно е и адаптиране към климата и разликата във времето. Желателно е да има още една  резервна седмица за реаклиматизиране и връщане към предишните условия на живот.

Още една разпространена грешка  - ваканция заради компанията. Често стилът и времетраеното на отпуската избирате не вие, а вашето обкръжение. Вместо да блаженствате на плажа, вие ходите по екскурзии или берете билки и въобще правите неща,  за които обикновено не бихте си и помисляли. Трябва да се научите да отказвате без никакви угризения.

Но дори и да сте успели да си починете пълноценно, възможно е да се появят усложнения. Например мнозина се опитват да работят на пълни оборати още от първия ден на работа. Опитът показва, че важните решения, взети в този период, често се оказват нерационални.

Немски психолози смятат, че по време на пълен отдих, умственият коефициент  намалява с 20 пункта и е необходимо време за активизиране на интелекта. Първият работен ден е профилктика срещу нервен срив и натоварването трябва да е наполовина от нормалното. Има ефекта на мини-криза и към него трябва да се отнасяме сериозно. Недоволството от работата и живота като цяло си проличават именно сега.

От друга страна човек, увлечен в работата си, не унива за дълго. Испанските психолози изяснили, че 35% от техните съотечественици редовно изпадат в следваканционна депресия. Причината за това е, че само 5% испанци са удовлетворени от това, което правят. Значи това е повод да се замислим - трябва ли ни такава работа?  Не смятайте този вид депресия за собствена слабост - подобни проблеми имат и силните, успели бизнесмени.

Как да се справим?

-          Започнете с най-простите неща, които не изискват нито концентриране на вниманието, нито особени умствени усилия. По време на обедната почивка разказвайте на колегите си за приятни моменти от ваканцията, показвайте фотографии и раздайте малки сувенири – нелоша програма като за начало.

-           Обяснете на близките си, че раздразнителността ви не е свързана с вашите взаимоотношения, а напротив, нужна ви е тяхната любов и подкрепа. Хората с щастлив брак се справят по-бързо със служебните проблеми.

-           Докато все още не сте влезли в ритъм, занимавайте се с неща, които ви успокояват – за някои това са дългите разходки, за други – компютърните игри, работа в градината, среща с приятели.

-          Тонусът може да повдигнете и с физически занимания. Това не означава непременно да вдигате щанги или да обикаляте с часове стадиона. За начало правете някои статични упражнения. Например, от легнало положение вдигнете единия крак и го задръжте няколко минути. После другия крак. Тази незабележима гимнастика ободрява и привежда мислите  в порядък.

-          Още една хитрост: ставайте 20-30 минути по-рано от обикновено. Така ще имате допълнително време да привикнете към новата-стара обстановка и да помечтаете за следващата почивка.