Сладоледът е един от най-любимите десерти на малки и големи. А според диетолозите е дори по-здравословен от шоколада. Потвърждава го и диетологът Юлия Чехонина от Федералния изследователски център по хранене, биотехнология и безопасност на храните в Русия.

За мнозина сладоледът е продукт не само за охлаждане в жегата, но и за спасяване от лошо настроение при всяко друго време. И тук може да се състезава с шоколада, смята д-р Чехонина.

Как да изберем този деликатес и колко може да изядем?

Според д-р Чехонина, сладоледът е в състояние да повлияе положително на емоционалния фон при депресия, защото подобрява настроението. Ако говорим за натурален сладолед, при приготвянето на който са били използвани натурални продукти – мляко и сметана, тогава той съдържа аминокиселината триптофан, която е необходима за синтеза на серотонин, хормона на щастието.

Ако сравнявате с торта или шоколад, по-добре е да дадете предпочитание на сладоледа, съветва руският диетолог. От сладоледа ще получим не по-малко приятни емоции и ще имаме повече полза. Тези, които контролират телесното тегло и понякога искат да си позволят десерт, е по-добре да изберат сладолед. Калоричното съдържание на различните видове сладолед може да варира. По количество захар по правило няма съществени разлики. Но според количеството мазнини, разликите са съществени.

Тъй като млечният сладолед може да съдържа около 10 грама мазнини, в сметановия тяхното количество варира от 15 до 20 грама (15-20%). Парче торта или сладкиш съдържат около 25-30 грама мазнини, т.е. три пъти повече, отколкото в млечния сладолед. Това означава, че съдържанието на калории се увеличава 3 пъти.

За да направите десерта наистина полезен, обърнете внимание на неговия състав. По-добре е да дадете предпочитание на сладоледа от естествени съставки. В състава на такъв сладолед трябва да има мляко или сметана, позволеното малко количество масло и, разбира се, захар. Това са основните компоненти. Ако сладоледът е плодов, се добавят плодов сок и свежи плодове.

Не се препоръчва добавянето на растителна мазнина (сладоледът с нея е по-евтин), сгъстители, емулгатори и др. Колкото по-голям е списъкът на съставките, толкова по-малко естествен е сладоледът.

Препоръчително да ядете не повече от една порция сладолед на ден, което прави една чаша. По-добре е, ако това е сладолед без шоколад, конфитюр, кондензирано мляко и други компоненти, които повишават калоричното му съдържание.

А тези, които следят за теглото си, могат да избират и замразени плодове (сорбе). Това, разбира се, вече не е сладолед. Но е доста полезна замяна на обикновените сладки. Можете да ги приготвите сами у дома. Разбийте плодовете с пасатор, изсипете във формичките и поставете във фризера.