Смята се, че бързите въглехидрати предизвикват еуфория и прилив на енергия. Немски учени от Берлинския Хумболтов университет и британските им колеги от Уоруикския и Ланкастърския университети обаче откриха в захарта съвършено противоположен ефект.

Учените стигнали до този ефект анализирайки данни от научни списания, получени по време на 31 изследвания, свързани с влиянието на сладкото върху различни аспекти на психичното състояние, сред които настроението, гневът, способността за концентрация, симптомите на депресия, чувството на умора.

В изследванията участвали 1300 възрастни. Учените проучили как се променя настроението им в зависимост от количеството и типа изядени сладки храни и влияят ли те на тежестта на следващите физически и психични натоварвания.

Резултатите показали, че сладкото не оказва никакво влияние – нито лошо, нито добро, нито има положителен ефект върху настроението, независимо от количеството и типа на изяденото.

Нещо повече, в продължение на час след употребата на бързите въглехидрати се наблюдава понижение на способността за концентрация на вниманието, а след час и половина се появява и чувство за умора. Идеята, че бързите въглехидрати предизвикват подем в настроението и прилив на енергия, е с нищо не подкрепен мит, подчертават учените.

Представата за това, че захарта подобрява настроението и придава сили и енергия е много разпространена и популярна, защото хората по целия свят по време на високи натоварвания прибягват към сладките газирани напитки с надеждата да не заспят и се преборят с умората. Данните, които получихме обаче, говорят че тези надежди са напълно необосновани. Напротив, от сладкото може да се почувствате още по-зле, обяснява ръководителят на изследването Константинос Мантанцис.

Статията на учените е публикувана в списание Neuroscience & Biobehavioral Reviews.