Активната употреба на захар заплашва не само с увеличен обем на талията, но може пагубно да се отрази и на кръвоносната система. Резултатът е нарушено функциониране на вътрешните органи, съобщава "Правда.RU". Такива са изводите след наблюдение на група мъже, които всекидневно в продължение на 2 седмици употребявали по 225 г захар.

В началото и в края на експеримента лекарите оценявали показателите на кръвоснабдяване на краката. Оказало се, че заради захарта постъпването на кръв в крайниците намаляло със 17%. От недостатъчния приток на кръв страдали също така сърцето и мозъкът.

Според учените, ако човек се храни правилно, то периодичната употреба на сладки напитки и продукти не може да му навредят.

Захарта пробужда и раковите клетки и прави туморите по-агресивни. Раковите клетки бързо разграждат захарта и образуват лактат, което на свой ред стимулира ръста на новообразуванията. Разграждането става значително по-бързо отколкото в нормалните клетки.

Тази метаболитна аномалия е известна като ефекта на Вартбург. Хиперактивната консумация на захар от раковите клетки води до постоянна стимулация на развитието и ръст на рака. Учените успели с това да обяснят връзката между ефекта на Вартбург и агресивността на тумора.