Злоупотребата със сладкиши води до неалкохолна мастна чернодробна болест, която днес е по-разпространена от унищожаването на този орган от алкохола.

Такова е мнението на шведски експерти, публикувано от портала Rambler / Doctor. Лекарите обясняват, че често сладкарските изделия включват комбинация от животински мазнини и захар, които са много вредни за черния дроб, тъй като това увеличава риска от възпаление в него, свързано със затлъстяването.

Мастната чернодробна болест е опасно заболяване, при което много мастни клетки се отлагат в тялото наведнъж. Болестта може да причини негативни промени в метаболизма, диабет и сърдечно-съдови заболявания, може да прерасне и в цироза и рак.

В Швеция бил проведен експеримент, който показал, че за развитието на мастна чернодробна болест е достатъчно само месец да ядете в непрекъснато в заведения за бързо хранене. Същият резултат може да се наблюдава и при употребата на продукти, които съчетават захар и мазнини.

За да поддържате здравето на черния дроб, лекарите призовават да контролирате количеството консумирани сладкиши и захарни продукти. Те напомнят, че много захар често се намира в храните, които очевидно не са сладки - в сосове, млечни продукти, преработени храни и консерви.

Сред въглехидратните продукти най-полезните за черния дроб, според лекарите, са пълнозърнестите храни, зеленчуците, както и хлябът и тестените изделия от грубо, не добре преработено брашно.