Фармацевтичният пазар се пълни с все нови и нови лекарства. Изборът за медикаментозно лечение на едно заболяване става все по-голям и разнообразен. Да оставим настрана въпроса за надпреварата в рекламиране на новия продукт и подкупните лекари, които получават големи бонуси, за да предписват дадено ново лекарство, което винаги се оказва много по-скъпо от старото.

Проблемът обаче е друг – с какво новите медикаменти превъзхождат утвърдените вече марки. И кой печели от това? Ето няколко примера, нашумели в американските медии.

Компанията Valeant изкупила в началото на годината правата върху две лекарства, жизнено необходими за пациентите със сърдечно-съдови заболявания. Опаковката на първото била вдигната с 525%, а на второто – с 212%. По-късно изпълнителният директор на компанията Майкъл Пирсън публично се покаял, обещавайки, че занапред ще мислят двойно по-дълго преди да пристъпят към подобна операция.

Много по-голям отзвук получила сделката на малката фирма Turing Pharmaceuticals, която през август придобила от Impax Laboratories правата върху старо антибактериално средство Daraprim, което се приема при токсоплазмоза и малария. След придобиване на правата цената за една таблетка скочила 55 пъти (от $13.50 на $750). Масло в огъня полял и фактът, че от въпросното лекарство, предписвано в медицинската практика още от 1953 година (!), се нуждаят и многобройни пациенти с ХИВ и онкозаболявания!

През септември пък правото върху Cycloserinum – лекарствено средство за лечение на туберкулоза, бе изкупено от компания Rodelis Therapeutics, която веднага вдигна цената му от 500 на $ 10,800 опаковката, която съдържа 30 капсули.