Скуката е мозъчен детокс, твърди невропсихологът доктор Светлана Шишкова, ръководител на Научно-практическия център "ДОМ" в Москва и обяснява защо скуката е необходимост за мозъка и в кои случаи е вредна.

Еднообразният и монотонен живот не винаги е лош. Доскоро се смяташе, че да не правиш нищо е неприемливо за хората, които преследват успех и производителност. Всички се опитваме да попълним паузите с четене, чат, спорт, гледане на филми и т.н. Но какво се случва с мозъка, когато човек е отегчен? Той преминава в друг режим, което му позволява да се възстанови, обяснява Шишкова.

Експериментът на екипа й показал, че хората, които се отегчават (седят в мълчание, отказват да четат и общуват), след като отново са включени в работата, стават по-креативни и изобретателни и получават по-високи оценки на тестовете от тези, които работят без прекъсване.

Скуката (по-точно покоят) се счита за времето на натрупване. Необходима е за нови постижения и препрограмиране за детоксикация на мозъка, необходима за последващото излитане, обяснява невропсихологът.

Скуката обаче трябва да бъде явление в краткосрочен план. Ако тя продължи, тялото влиза в състояние на стрес, нивото на кортизол (хормон на стреса) се повишава. И настъпва парадоксална ситуация - човек не прави нищо, но се чувства уморен, слаб, „претоварен“.

Но за причините за продължителната скука, като липсата на мотивация и интересни задачи или страх от провал, е най-добре да потърсите психолог, категорична е Шишкова.