Синоптиците предупредиха: настъпват полярни студове.И въпреки, че снегът е радост, чистота и празник, той никак не ни радва, когато всеки ден трябва да излизаме навън и се движим на минусовите температури.
Как се справят с такова време хората, за които това време продължава почти два сезона?
Норвежците например пият по една капсула рибено масло дневно, за да повишат имунитета си и да се предпазят от простудни заболявания през зимата. Те носят също и по няколко пласта дрехи, за да запазят топлината на тялото.

Спасителната мазнина

Капсулата рибено масло дневно е традиционна за норвежците през зимата. Жителите на северната страна обаче се стараят да ядат повече естествени храни и да избягват продуктите, в които има химия.

Принципът на многопластовост

Правилното обличане е главното средство на северните хора да се защитят от студа през месеците, когато температурата достига 25-30 градуса под нулата.
Няма лошо време, има лошо облекло, е любимата поговорка на норвежците. Затова през зимата те носят термобельо, като прилагат на практика и принципа на многопластовото облекло.
Така, както съседите им шведи и финландци, новрежците смятат, че такива дрехи са практични и удобни, защото задържа топлият въздух, излъчван от тялото. Пък и един кат винаги може да се свали, когато влезете в по-топло помещение.
Сред другите важни принципи на скандинавците за оцеляване в студа са още необходимостта от активен начин на живот и от качествен сън.

Естествени материи за дрехи и обувки

Те пък са правило за хората в северните райони на Русия (като Чукотка и Якутия), които не позволяват големият студ да наруши ритъма им на живот. Те знаят как да се предпазят от минусовите мразовити температури, като носят дрехи и обувки само от естествена кожа. Важно е също обувката да е върху дебела подметка. Тя трябва да е удобна и достатъчно широка, за да не се нарушава кръвоснабдяването в краката, което може да доведе до премръзване.
През мразовитите зимни дни лекарите съветват хората да съкратят продължителността на разходките навън, а когато излизат от къщи да пазят главата и краката си затоплени, използвайки естествени материали.
За защита на лицето в големите студове използвайте мазни кремове за лице и шапки за косата, допълват съветите им козметолозите.