Скандинавската кухня, известна със свежите горски плодове, рибата и дивечът, е много по-полезна за сърцето, отколкото средиземноморската, твърдят финландски учени. И го доказват експериментално.
Пофесор Мати Ууситуп от университета в Източна Финландия и екипът му оценявали менюто на 166 дебели участници. Някои от тях ядели обисновени храни, други спазвали скандинавската диета, а трети се придържали към средиземноморската кухня.
Храната и на трите групи имала една и съща калорийност, с единствената разлика, че хората от втората ядели повече риба, зеленчуци и пълнозърнести храни, като червеното месо заменяли с дивечово.
Експериментът продължил 24 седмици. В края му групата от хората, спазващи обичайния режим, почти нямали изменения в нивото на холестерола. Групата на спазващите скандинавска диета можела да се похвали с понижено ниво на съединенията, предизвикващи възпаление на кръвта и развитие на сърдечни заболявания. А при спазващите средиземноморската диета концентрацията на лошия холестерол спаднала с 4%, а полезният холестерол – напротив, се повишил.