Сиренето с различна масленост може да поддържа нормално нивото на кръвната захар, тъй като млечният продукт намалява инсулиновата резистентност, установили немски учени от Университета Алберт.

 Учените провели експеримент с гризачи, като разделили животните на три групи. В продължение на осем седмици те били хранени със сланина и с ниско и нормално маслени сирена.

Оказало се, че животните, които консумират сирена, имат повишена чувствителност към инсулина, което им позволявало да регулират по-ефективно нивата на кръвната захар. Това дало основание на учените да заключат, че ефектът на сиренето не е свързан с неговото съдържание на мазнини. Според тях, тайната се крие в протеина и калция в него.

Освен към промените в инсулиновата резистентност, при гризачите, хранени със сирене били открити колебания в нивата на фосфолипидите. Това е основният липиден компонент на клетъчната мембрана. Фосфолипидите придружават мазнините в храната и служат като източник на фосфорна киселина, необходима за човешкия живот. Те участват и в транспортирането на мазнини, мастни киселини и холестерол.

Според учените, ниското ниво на циркулиращи фосфолипиди е свързано с диабета и повишената инсулинова резистентност. А при гризачите, които консумират мазнини, нивото на фосфолипиди било по-ниско отколкото при гризачите, хранещи се със сирене.