Така е в буквалния смисъл, сочи последното изследване на италиански учени от университета в Торино, според което ако жената работи и има син, тя автоматично попада в групата на повишен риск от сърдечни заболявания и смъртоносни сърдечни пристъпи. Проучването е направено чрез осемгодишно наблюдение на 100 хиляди жени.

За причините за повишен риск досега се знае малко. Възможно е момчетата много по-неохотно да помагат вкъщи и на майка си, което да натоварва допълнително жените. Момчетата по-често от момичетата имат и конфликти с връстниците си.

Повечето от жените, обект на проучването, работели, а 60% от тях имали минимум по едно дете. Работата сама по себе си не заплашвала сърцето. Основната причина била в синовете.

Работещата майка, имаща минимум две момчета, над 2 пъти по-често се сблъсквала със сърдечни заболявания, отколкото бездетните жени. Докато дъщерите в семейството не влияели на статистиката. Момичетата са много по-привързани и помагат на майките си, като много по-рядко им причиняват тревоги, коментират италианските учени.

Не е изключено проблемът да се корени в периода на бременността – по-едрите мъжки бебета преди раждане натоварват излишно женското сърце, обясняват учените.