Американски изследователи се съсредоточили върху така наречения синдром на бялата престилка, феномен, при който кръвното на пациента се повишава единствено в кабинета на кардиолога.

При всекидневно наблюдение кръвното налягане на тези пациенти е значително по-ниско, отколкото в присъствието на лекар или медицинска сестра. Смята се, че синдромът на "високо кръвно налягане" е свързан със стрес, произтичащ от контакта с лекар (това често се случва в детска възраст).

Хипертонията на бялата престилка е безобидно явление. Американските изследователи обаче решили да проверят отново този стереотип, като се има предвид, че здравата сърдечно-съдова система не може да реагира по такъв начин на нормално вълнение.

Учените провели мета-анализ, който включвал 27 клинични проучвания на тази тема. Общо били обработени данни от около 26 000 пациенти с хипертония "бяла престилка" и повече от 38 000 души с нормално кръвно налягане.

Анализът показал, че пациентите, които не са контролирали хипертонията на "бялата престилка", били два пъти по-склонни да бъдат изложени на риск от смърт поради сърдечно-съдово събитие в сравнение с хората без този синдром. Страдащите от синдрома имали и с около една трета по-висок риск от инфаркт или инсулт.