Най-здравите хора живеят в Сингапур, сочат резултати от изследване на Bloomberg, проведено въз основата на данни на ООН, Световната банка и Световната здравна организация.

Проучвани били само държави, чието население надвишава 1 милион жители. Участничките получавали балове „за здраве“, от които след това се отнемали точки за „рискове за здравето“.

Здравните показатели се оценявали на основата на такива фактори, като очаквана продължителност на живота, причини за смъртността, смъртност в зависимост от възрастовата група и други. Рисковете се проучвали съобразно данни за признаците, които могат да увредят здравето, като брой на пушещите млади хора, брой на населението с висок лош холестерол и високо кръвно, разпространеност на ваксините, брой на страдащите от затлъстяване и носители на ХИВ, ниво на екологичното замърсяване и подобни.

Сингапурците получили оценка 89,45%, след тях се наредили италианците с 89,07%, а трети били жителите на Австралия с 88,33%.

В първата десетка се подредили Швеция, Япония, Израел, Испания, Холандия, Швеция и Германия.

При това съставяне на рейтинга обаче не се отчитала смъртността в резултат на военни действия, затова в първата половина на рейтинга се оказали страни като Сирия и Ливан.

В долната част на таблицата попаднали африканските държави, като на последно място се оказала Свазиленд с 0,26%, предшествана от Лесото с 0,37% и Конго с 0,97%.