При заразяване с коронавирус в ранен стадий могат да се появят не характерните респираторни симптоми, а неразположение, свързано с храносмилането, показаха едновременно две нови изследвания, резултатите от които са публикувани от American Journal of Gastroenterology and Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Обикновено като ранни симптоми на инфекция с новия коронавирус лекарите посочват неблагоприятни промени в самочувстнието, напомнящи за настинка или грип (кашлица, треска, болки в гърлото и др.). Според най-новите данни на изследователи от Китай, ранен признак на коронавирусна инфекция може да е неразположението, създаващо впечатление, че човек е страдал от нараняване или друга инфекция на храносмилателната система, се казва в статия в Medicalxpress.

Повечето от пациентите с коронавирус в началото на заболяването се оплакват от симптом в храносмилателната система - по-специално от диария, а понякога заедно и с липсата на апетит, информира източникът.

Пациентите с храносмилателни симптоми, заразени с коронавирус, имат по-сложен ход на заболяването, което затруднява лечението им в сравнение с хората, които имат класически признаци на инфекция, отбелязват учените.

Експертите настояват да не се пренебрегват сигналите за нарушено храносмилане, без значение колко неочаквана може да изглежда връзката им с коронавируса. Те предполагат, че именно тези симптоми са характерни за ранния стадий на развитие на COVID-19 (заболяване, причинено от инфекция с коронавирус), докато дихателните разстройства са свързани с по-активното му развитие и тежко увреждане на организма.

По-рано новите неочакваните симптоми на COVID-19 бяха изброени от немския вирусолог Хендрик, според който повече от две трети от заразените с коронавирус са описали загубата на миризма и вкус, която продължила няколко дни.