Силовите тренировки смъкват тревожността и напрежението, твърдят ирландски учени от Университета Лимерик. Те анализирали данни от 16 изследвания, в които участвали 922 души, някои от които в продължение на 11 седмици тренирали силови упражнения от 2 до 5 пъти седмично, а другите – не, съобщава The Deccan Chronicle.

Резултатите показали, че при участниците, отделящи време за силови тренировки, нивото на тревожност е много по-ниско от това при нетрениращите. Нивото на тревожност спадало в зависимост от това дали човек страда от някакво психично разстройство. Най-забележими положителни промени станали при здравите хора. Учените засега не знаят как силовите тренировки влияят на нивото на тревожност по-добре от другите видове физически упражнения.

Силовите тренировки обаче са свързани с по-несъществено намаляване на количеството бяло вещество в мозъка, което се случва с възрастта, обясняват експертите. Бялото вещество съединява различните части на главния мозък. Възрастовите изменения в количеството му увеличават риска от когнитивни и поведенчески нарушения. Специалистите подчертават необходимостта от по-нататъшни изследвания по темата.