Диабет тип 2 е вътрешно състояние, предизвикващо появата на определени външни признаци, някои от които могат да се появят през нощта. Характерното за това заболяване високо ниво на глюкоза влияе конкретно на процесите на съня и влошава качеството му, предупреждават лекари от Обединено кралство.

Особеното коварство на диабет тип 2 се крие в способността му да се развива дълго време без очевидни симптоми, които привличат вниманието. Ако не се лекува, такова заболяване може да провокира опасни нарушения, засягащи сърцето и кръвоносните съдове, нервите, зрителните органи, бъбреците.

За да коригират заболяването и да предприемат необходимите терапевтични мерки, лекарите препоръчват да обръщате сериозно внимание на сигналите за високи нива на кръвна захар, изпратени от тялото.

Хората с диабет тип 2 не могат по естествен начин да контролират кръвната си глюкоза (захар) и твърде многото захар може да повлияе негативно на съня ви. Внимавайте за три нощни симптоми, които отразяват този проблем, предупреждават от Diabetes UK в Express Health. Кои са тези симптоми?

Възбуда и раздразнителност. През нощта организмът се опитва усилено да превърне натрупаната в кръвта захар в енергия, вместо да се отпусне и да започне да спи. В резултат на това вместо сънливо състояние, заспивайки, човек изпитва неразбираема възбуда и раздразнителност, което му пречи да спи спокойно.

Възможно е също телесната температура да се повиши, увеличавайки усещането за дискомфорт и задушаване в спалнята, обясняват експертите.

Повишеното желание за уриниране.  Това е друг признак на диабет, който може да се прояви през нощта. Стига се дотам, че човек може да се събужда няколко пъти на нощ, отбелязват лекарите. Според тях подобни нощни посещения в тоалетната се появяват поради засилената работа на бъбреците, опитващи се да прочистят кръвта от излишната захар.

От своя страна, увеличената загуба на влага провокира усещане за жажда, което ви позволява да попълвате баланса на течностите. Човек с диабет може да е жаден дори и през нощта.

Умора. Ако посещенията в тоалетната станат твърде чести, тялото започва да страда от дехидратация и тогава чашата вода може да се окаже недостатъчна за утоляване на жаждата. Тогава умората се превръща в характерна последица от този процес, обясняват лекарите.