Селяните имат по-малки шансове от гражданите да преживеят рака и тези различия в нивото на преживяемост се наблюдават по целия свят. Това се казва в статия на учени от Абърдийнския университет, публикувана в списание Health and Place.

За да оценят влиянието на местожителството върху шансовете на човека да преодолее рака, учените анализирали данни, получени по време на 39 други изследвания по темата, проведени в развитите страни от света. Анализът показал, че при селските жители и особено тези, които обитават отдалечените райони, рискът да умрат вследствие онкологично заболяване е с 5% по-висок .

Точните причини за този феномен предстои тепърва да бъде изяснен, но учените още сега смятат, че селските жители по цял свят отлагат търсенето на медицинска помощ до момента, когато симптомите вече са станали тежки. А това значи, че болестта е доста напреднала.

Освен това за жителите на селата е много по-трудно да се доберат до специализирана медицинска помощ и до специализираните центрове, където да получат висококвалифицирана помощ.